Special prije 3 godine

Zašto je WordPress toliko popularan?

U današnje vrijeme web stranica više nije stvar prestiža već nasušna potreba. Zbog toga, sve one koji razmišljaju o izradi web stranice može veseliti činjenica da postoji niz vrlo jeftinih i pristupačnih opcija koje mogu uzeti u razmatranje. Ipak, u ovom procesu treba obratiti pozornost na to da cijena same izrade ne bude jedini parametar kod odlučivanja. Kao što sam već rekao, u današnje vrijeme samo posjedovanje web stranice nije nešto što će vas staviti ispred konkurencije. Kvaliteta čini veliku ulogu. Loša web stranica može se pokazati kao antireklama, a to sigurno ne želite. Sva sreća, postoji nešto što može zadovoljiti oba kriterija – cijenu i kvalitetu – a to je WordPress.

Koji su razlozi popularnosti WordPressa?

WordPress je trenutno bez konkurencije najpopularniji CMS (Content Managment System) na svijetu, a u prilog tome dovoljno govori statistički podatak da WordPress pokreće 51.96% svih web stranica koje koriste CMS tehnologiju, konkretno njih 22 674 100. Iako se godinama smatrao kao isključivo platforma za blogere, već dugo je puno više od toga. Jednostavna instalacija, izražena fleksibilnost i lako održavanje rezultirali su time da WordPress danas koriste svi – od malih startupova, preko poslovnih divova kao što je The New Yorker pa sve do velikih ecommerce siteova. Dugo se za WordPress govorilo da je platforma za male web stranice i to je, do prije otprilike sedam godine, bilo točno. No, od tada udio WordPressa među milijun web stranica s najvećim prometom ubrzano raste. Tada, prije sedam godine, WordPress je zauzimao tek otprilike 2% udjela među milijun najposjećenijih stranica. Do danas, ta brojka se popela na 32.28%.

Popularnost WordPressa, izvor – builtwith.com

WordPress je besplatna, open source platforma. To znači da je izvorni kôd WordPressa javno dostupan te da svatko može kreirati razne nadogradnje koje za zadaću imaju proširivanje mogućnosti same platforme. To je još jedan razlog njegove velike popularnosti.

Ova platforma poznata je i po odličnim SEO karakteristikama. Struktura linkova (permalinks) je čista, a tražilice takve linkove lako indeksiraju. Važno je u postavkama namjestiti izgled permalinkova, link poput ovog – https://medianno.com/blog/zato-je-wordpress-toliko-popularan puno je bolje rješenje od linka koji je sličan ovome https://medianno.com/?p=2018. Za tražilice poput Googlea ovo je bitna razlika. Osim strukture linkova, postoji i niz drugih razloga zašto je WordPress dobar izbor po pitanju SEO optimizacije. Jedan od njih je i plugin Yoast SEO pomoću kojeg lako možete podesiti osnovne SEO postavke web stranice, ali i urediti postavke za svaki post posebno.

Valja napomenuti da je WordPress dostupan na 56 jezika.

Mogućnost proširenja

Ok, da budemo jasni, čisti WordPress nakon same instalacije i ne nudi previše mogućnosti. Ako trebate nekakvo rješenje za blog ili jednostavnu web stranicu s osnovnim informacijama samo za prezentiranje vašeg poslovanja onda će čisti WordPress u većini slučajeva biti dovoljan, ali ne biste se trebali zadovoljiti osnovnim. U trenutku pisanja ovog teksta, službena web stranica WordPressa sadrži točno 55 891 pluginova. To su dodaci pomoću kojih možete proširiti funkcionalnosti web stranice, a da pritom nije važno imate li programerske vještine. Instalirati plugin zaista nije teško samo morate paziti da instalirate samo one koje trebate. Previše pluginova može usporiti rad web stranice. Većina dodataka je besplatna, ali ih puno ima svoju PRO verziju koja se plaća i sadrži dodatne funkcionalnosti.

Podešavanje bez potrebe za znanjem o programiranju

Moto WordPressa glasi „instalacija u 5 minuta“. Prije instalacije morate imati zakupljen hosting, kreiranu bazu podataka te instalacijsku datoteku posljednje verzije WordPressa. Ako poželite promijeniti izgled svoje WordPress stranice, niti to nije problem. Na internetu postoji hrpa besplatnih ili vrlo jeftinih tema pomoću možete izgled web stranice u potpunosti prilagoditi svojim željama.

Pisanje postova je vrlo jednostavno. Samo sučelje je slično programima paketa Microsoft Office tako da će vam poznavanje osnova rada na računalu biti dovoljno za služenje WordPressom. Ako slučajno i naiđete na nekakav na prvi pogled nerješiv problem, WordPress zajednica je velika, postoje razne web stranice, Facebook grupe i slično gdje ćete lako pronaći odgovore.

WordPress kao web trgovina

U posljednje vrijeme sve je više web trgovina koje koriste WordPress kao svoj CMS. U ovoj situaciji u pomoć uskače WooCommerceplugin koji se posebno napravljen kako bi WordPress pretvorio u web trgovinu. Taj plugin je zapravo vrlo popularan što sam potvrđuje i statistički podatak da WordPress i WooCommerce zauzimaju 28% svih online trgovina u svijetu. Impresivno, zar ne? Pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da postoji mit da WordPress ne podržava web shopove s puno proizvoda. To zapravo i nije istina jer postoje mnogi web shopovi pogonjeni WordPressom koji sadrže preko 1000 proizvoda i rade bez ikakvih problema.

Pa dobro, ako je sve idealno, u čemu je “kvaka”?

Najveći problem WordPressa je isti kao i kod svih drugih “open-source” platformi. Izvorni kôd je dostupan javno što je generalno odlična stvar – svi developeri svijeta imaju mogućnost sudjelovati u razvoju platforme, ispravljanju bugova, dodavanju novih mogućnosti kreiranjem pluginova… No, takve stvari donose i probleme kroz zlouporabe. Hakeri mogu tražiti “stražnja vrata” za nesmetan ulazak u aplikaciju ili kreirati pluginove koji unutar sebe sadrže maliciozni sadržaj pomoću kojeg mogu zaraziti web stranicu.

Web stranica sucuri.net objavila je rezultate istraživanja provedenog tijekom 2017. godine kada je analizirano 34 371 zaraženih web stranica. Tada je ustanovljeno da se čak 83% analiziranih stranica nalazilo na WordPress platformi. Ipak, ne trebate brinuti. Druga istraživanja su pokazala da je 11% zaraza na WordPress platformi prouzrokovano korištenjem sumnjivih tema, a čak 52% zaraza dolazi zbog korištenja sumnjivih pluginova. To sam govori da zaraze ipak ne dolaze zbog toga što WordPress ima problema sa sigurnosti već zbog nemara ili neznanja vlasnika i/ili administratora web stranica. Savjet je da čitate recenzije pored tema i pluginova, a trebalo bi se i pobrinuti da svi dodaci koje instalirate na web stranicu budu kompatibilni s verzijom WordPressa koju koristite i veliku većinu sigurnosnih problema ste riješili.