Laravel prije 2 godine

Kako instalirati Laravel na Windows koristeći Composer

kako-instalirati-laravel-na-windows-koristeci-composer

U ovom tekstu proći ćemo proces instalacije Laravel 6 Frameworka na Windows localhost. Napravit ćemo tu koristeći Composer tako da ćemo proći i proces instalacije te korisne aplikacije.

Što je Laravel?

Laravel je besplatan open source framework temeljen na PHP programskom jeziku te baziran na MVC (Model, View, Controller) modelu.

Izvorni kod Laravela dostupan je na GitHubu.

1. Preuzimanje i instalacija Composera

Prije instalacije Laravela na Windows, potrebno je instalirati Composer. To je aplikacija teška manje od 1 MB, a moguće ju je preuzeti na getcomposer.org/download.

Instalacija Composera nije komplicirana i uglavnom sve što trebate je klikati na Next. Jedini korak koji zahtijeva neku vrstu akcije je onaj kada treba navesti Composer do php.exe datoteke. Za to ćete trebati imati instaliran neki od lokalnih servera (xampp, wamp, MAMP…). Važno je, kako biste mogli instalirati Laravel 6 verziju, da vaš odabrani lokalni server podržava PHP 7.2.0.

2. Instalacija Laravela

Nakon što je instalirano sve potrebno, instalacija samog Laravela je poprilično jednostavna. Cijela instalacija se odvija preko CMD-a ili PowerShella i to jednom jedinom naredbom.

Prije upisivanja same naredbe, potrebno je navesti CMD/PowerShell u željeni folder, tj. u folder gdje želite spremiti datoteke Laravel aplikacije. To možete napraviti ručno unutar jedne od spomenutih aplikacija ili putem Windows Explorera na način da unutar željenog foldera kliknete na desnu tipku miša dok držite tipku SHIFT te nakon toga odaberete opciju za otvaranje CMD-a/PowerShella.

Nakon toga potrebno je upisati sljedeću naredbu:

composer create-project --prefer-dist laravel/laravel app-name

Umjesto “app-name” možete ukucati bilo što. To će biti naziv foldera koji će se kreirati za potrebe kreiranja vaše prve Laravel aplikacije.

3. Pokretanje Laravel aplikacije

Da biste pokrenuli vašu prvu Laravel aplikaciju potrebno je CMD/PowerShell navesti u novokreirani folder (folder imena “app-name” ili nekog drugog imena kojeg ste izabrali tijekom davanje naredbe za instalaciju), te pokrenuti naredbu:

php artisan serve

Nakon toga, aplikacija će se pokrenuti, a vi ju možete vidjeti putem nekog od internet preglednika i to na sljedećoj adresi:

http://127.0.0.1:8000/

laravel-home
Početna stranica “svježe” Laravel aplikacije